Hírarchívum

Az alábbiakban Arló Nagyközség Önkormányzatának és intézményeinek korábbi híreit, információit találja meg a látogató.

Hulladékszállítás: változik az ügyfélfogadás

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. értesíti a lakosságot, hogy az  ózdi ügyfélszolgálati irodában (Ózd, Zrínyi út 5/a) az ügyfélfogadás rendje 2018. július 2-től változik. Akkortól az ügyfélszolgálati iroda hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken 8.00 és 16.00 óra között, szerdánként pedig 8.00 és 20.00 óra között tart nyitva.

Szemétszállítás: ügyintézés a díjbeszedőknél

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV Zrt.) lehetőséget teremtett az ingatlanhasználók számára az őket személyesen felkereső díjbeszedőknél a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételével kapcsolatos változások (pl. ingatlanhasználó adatainak változása) bejelentésére. A díjbeszedőknél ma már lehetőség nyílik az esetleges számlatartozás befizetésére is, amellyel az NHKV Zrt. a díjfizetési kötelezettség elmulasztásából adódó kellemetlenségeket kívánja minimalizálni, illetve a díjtartozások rendezését megkönnyíteni. Az NHKV Zrt. ezért a 2016-2017. évi teljesítés alapján felhalmozott tartozásokra késedelmi kamatot nem számít fel. A személyes ügyfélszolgálati feladatot és díjbeszedést végző munkatársak minden esetben fényképes igazolvánnyal igazolják kilétüket, és az NHKV Zrt. által előállított, a kiegyenlítetlen számlával mindenben megegyező „Beszedési értesítő” alapján jogosultak készpénzben, a számla teljes összegének átvételére - részteljesítésre ez alkalommal nincs mód. További részletek itt (pdf)!

Partnerségi egyeztetés a területrendezésről

Az önkormányzat elkészíttette a 693/1 és 0117 hrsz. részterületen történő Településrendezési eszközök (Településszerkezeti terv, Helyi Építési Szabályzat és Szabályozási terv) módosítása c. terv egyeztetési tervdokumentációját. A dokumentációt a Partnerségi rendelet szerinti partnerek: a módosítással érintett területen élő lakosság és az érintett ingatlantulajdonosok; a település területén működő vallási közösségek; valamint az Önkormányzat polgármesteréhez írásbeli kérelemmel bejelentkező, a település területén működő érdekképviseleti szervek és civil szervezetek; valamint a polgármesterhez bejelentkező, a módosítással érintett területen ingatlannal, székhellyel vagy telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezetek is véleményezhetik. A partnerségi véleménynyilvánítás 2018. június 5-től június 20-ig tart. A véleményezési tervdokumentáció megtekinthető a Polgármesteri Hivatal Titkárságán lévő Hirdetőtáblán, illetve az Önkormányzat honlapján. Az Önkormányzat lakossági fórumot is szervez kizárólag e tervmódosítással kapcsolatban 2018. június 5-én 10 óra 40 perctől 11 óra 10-ig a Polgármesteri Hivatal tanácstermében. Javaslatot, észrevételt tenni, véleményt nyilvánítani a lakossági fórumon szóban vagy azt követően  8 napon belül, azaz június 13-ig a polgármesterhez címzett, írásban benyújtott, szövegszerű, indoklással ellátott véleményben lehet. A hirdetmény ide kattintva letölthető (pdf).

Napirenden a gyermekvédelem és a beruházások

A többi között a gyermekvédelemmel kapcsolatos munkáról és a szociális szakmai munka eredményességéről szóló beszámolóról, a község beruházási tervének módosításáról, valamint az Arlói Turisztikai és Közösségi Kft. 2017. évi beszámolójáról és 2018. évi üzleti tervéről tárgyal soron következő ülésén, 2018. május 25-én, pénteken 14 órától a polgármesteri hivatalban az arlói képviselő-testület. Az ülés meghívója és napirendje ide kattintva letölthető (pdf).

Ingyenes nyári rendészeti tábor fiataloknak

Rendvédelmi pályát népszerűsítő tábort szerveznek a rendvédelmi hivatás iránt érdeklődő, hátrányos helyzetű fiataloknak 2018. július 15. és 20. között a Pest megyei Remeteszőlősön, az Adyligeti Rendészeti Szakgimnáziumban. A tábor a résztvevők számára térítésmentes. Olyan fiatalok jelentkezését várják a szervezők, akik 2018 szeptemberében kezdik meg gimnáziumban vagy szakközépiskolában a 11. vagy 12. évfolyamot, vagy érettségivel rendelkeznek, de még nem töltötték be a 21. életévüket. A jelentkezés során előnyt élveznek a kimagasló tanulmányi vagy sporteredmény, illetve a rendészeti fakultációs tanulmányok. Jelentkezési határidő: 2018. június 4. A részletes pályázati kiírás ide kattintva letölthető (pdf).

Online kutatás az idősgondozásról

Elsősorban az idős beteget gondozó családtagoknak szól az az online kérdőív, amely a Semmelweis Egyetem egyik doktoranduszának kutatásához kapcsolódik, és amely fontos eredményekkel és tapasztalatokkal szolgálhat a gondozásra szoruló idősek és családtagjaik támogatásának fejlesztéséhez. A kutatás végzői köszönettel veszik, ha az érintettek szánnak néhány percet a kérdéssor kitöltésére. A kérdőív ide kattintva elérhető.

Feloldották a méhzárlatot

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Edelényi Járási Hivatalának Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya tájékoztatja a Lakosságot, hogy a mézelő méhek nyúlós költésrothadása leküzdése céljából, BO-02I/ÁÉ/00551-6/2017 sz. határozattal 2017. augusztus 31-én elrendelt zárlatot 2018. április 10-én feloldotta. A zárlat alatt álló valamennyi méhészet méhcsaládját kedvező eredménnyel vizsgálták, ezért a zárlat feloldásának akadálya nincs.

Hulladékszállítás május elseje környékén

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. tájékoztatja a lakosságot, hogy a május 1-jei ünnepnap miatt a hulladékszállítás rendje nem változik! A hulladékgyűjtő edényeket és zsákokat a szállítás napján legkésőbb reggel 6 óráig kell kihelyezni. Az ügyfélszolgálatok és a hulladékudvarok hétfőn és kedden zárva lesznek.

 

Falubejárás, zárszámadás

Falubejárással kezdi soron következő ülését 2018. április 20-án, pénteken 14 órától Arló Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete. A képviselők a falubejárást követően, már az Arlói Polgármesteri Hivatalban a többi között az önkormányzat 2017. évi zárszámadásáról tárgyalnak. Az ülés meghívója ide kattintva letölthető (pdf).
 

Hulladékszállítás a húsvéti ünnepek alatt

A BMH Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint a hulladékszállítás munkaszüneti napokon, azaz nagypénteken és húsvét hétfőn változatlanul, a megszokott módon, és ürítési rend szerint történik. A hulladékgyűjtő edényeket és zsákokat a szállítás napján legkésőbb reggel 6 óráig kell kihelyezni. A cég ügyfélszolgálatai március 30-án, pénteken és április 2-án, hétfőn zárva tartanak. A hulladékudvarok március 30-31-én és április 2-án szintén zárva lesznek. További információk: www.bmhnonprofit.hu

 

Javaslat utcanévre

Arló Nagyközség Képviselő-testülete tájékoztatja a lakosságot, hogy Arló külterületi részén a Dóna tanyához vezető út elnevezésére javaslat érkezett. Elnevezés: Dóna-völgy utca. A javaslat nem ellentétes a jogszabályokkal, a közzétételtől számított 30 napon belül lehet egyéb javaslatot benyújtani ugyanazon közterület elnevezésére. A javaslatokat a Polgármesteri Hivatalban (Arló, Ady Endre út 162.) lehet leadni, vagy postai úton a fenti címre eljuttatni.

Hulladékszállítás az ünnepek alatt

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. tájékoztatja a lakosságot, hogy a március 15-ei ünnepnap miatt a hulladékszállítás rendje nem változik! Az ügyfélszolgálatok és a hulladékudvarok viszont csütörtökön és pénteken zárva lesznek.


 

Segít az adóhivatal a kezdő vállalkozásoknak

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal elindította az induló vállalkozásoknak segítséget nyújtó mentorálási programját. A tapasztalatok szerint gyakorta jelent gondot, hogy a kezdő gazdasági szereplők nem tudják, pontosan mit vár el tőlük a jogrend, ebben segít az adóhivatal új szolgáltatása. Országosan, havonta átlagosan mintegy tízezer vállalkozás kezdi meg a tevékenységét. A NAV mindegyikükkel felveszi a kapcsolatot a megalakulásuktól számított 30 napon belül, és az érintetteknek akár személyre szabott segítséget is nyújt. A fél éves mentor-programban való részvétel ingyenes, csak regisztrációt igényel. További részletek az ide kattintva letölthető tájékoztatóban olvashatók (pdf).

A támogatást igénylők keressék a falugazdászt!

Az ózdi körzet falugazdásza, Fekete Éva kéri mindazokat a gazdálkodókat, akik 2018-ban falugazdászi segítséggel szeretnék leadni kérelmüket a területalapú támogatás igényléséhez, hogy az ehhez szükséges meghatalmazás megírásához és az ügyfél-nyilvántartási adatok éves felülvizsgálatához keressék meg őt mihamarabb a következő elérhetőségek valamelyikén: Fekete Éva falugazdász; telefon: 06 70 489 3956; e-mail: fekete.eva@nak.hu; Iroda: Putnok, Bajcsy-Zsilinszky út 31. (a Serényi Béla Mezőgazdasági Szakképző Iskola épülete).

Napirenden az szmsz és a civilek támogatása

Többek között az arlói civil szervezetek 2018. évi támogatásáról, a Nádasd-völgyi Háziorvosi Ügyeleti Önkormányzati Társulás 2018. évi költségvetéséről és a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatának módosításáról tárgyal soron következő ülésén, 2018. február 23-án, pénteken 14 órától a Polgármesteri Hivatalban Arló Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete. Az ülés meghívója ide kattintva letölthető (pdf).

Téltemetés Arlóban

Farsangi fánkkal és forró teával várjuk az érdeklődőket 2018. február 10-én, szombaton 15 órától az Arlói Közösségi ház udvarán, a hagyományos téltemetésen és farsangi táncházon. A rendezvényen - amely télűző felvonulással kezdődik - közreműködnek: a Járdánházi Vadvirág Népdalkör, az Arlói Vegyeskar Hagyományőrző Csoportja, a Rozmaring Népdalkör, a Csillagfürt Néptánccsoport, az Ózdi Bárka Színpad zenészei, valamint az Arlói Közéletért és Kultúráért Egyesület "sirató társulata".

Pályázati felhívás civil szerezetek támogatására

Megjelent az arlói önkormányzat pályázati felhívása a községben működő civil szervezetek támogatására. Az összesen 3 millió forintos keretösszegű pályázaton működési kiadások finanszírozásához, a kultúrát és a közösséget szolgáló rendezvények, programok megvalósításához, a szervezet által benyújtott pályázatok önrészének biztosításához, valamint a hazai és nemzetközi kapcsolatok ápolásához nyerhetnek 20 ezertől 300 ezer forintig terjedő támogatást az arlói civil társaságok, egyesületek és alapítványok. A pályázat első körének benyújtási határideje: 2018. február 15.
Pályázati felhívás (pdf)
Pályázati űrlap (doc)

Napirenden az anyagiak

A többi között az önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről, az önkormányzat és intézményei 2018. évi költségvetéséről, az arlói civil szervezetek tavalyi beszámolójáról és idei önkormányzati támogatásának pályázati kiírásáról tárgyal soron következő ülésén, 2018. január 26-án, pénteken 14 órától a polgármesteri hivatalban az arlói képviselő-testület. A képviselők várhatóan döntenek az Arlói Tengerszem Óvoda vezetői álláspályázatának kiírásáról is. Az ülés meghívója ide kattintva letölthető (pdf).

Hulladékszállítás: változások

A BMH Nonprofit Kft. ügyfélszolgálata 2018. január 15-től a +36 21 3500 111-es telefonszmon érhető el. Ügyfélszolgálati kérdésekben pedig elektronikus úton az ugyfelszolgalat@bmhnonprofit.hu e-mail címen állnak az ügyfelek rendelkezésére. A BMH Nonprofit Kft. szolgáltatásainál idén életbe lépő változásokról ide kattintva olvasható részletes tájékoztató (pdf).

 

Gazdálkodók, figyelem!

2018. január 1. és 31. között gazdálkodási naplót kell benyújtania a következő támogatásokban résztvevőknek: agrár-környezetgazdálkodási kifizetés; ökológiai gazdálkodás támogatás; NATURA 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések; kompenzációs kifizetések a Természeti Hátránnyal Érintett Területeken; vízvédelmi célú nem termelő beruházások: vízvédelmi és vizes élőhely létrehozása, fejlesztése; élőhelyfejlesztési célú nem termelő beruházások; Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrár-környezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes feltételeiről szóló 61/2009. (V. 14.) FVM rendelet alapján a környezetvédelmi célú gyeptelepítés célprogram.

A gazdálkodási napló kizárólag elektronikusan, interneten keresztül nyújtható be (webGN) az Általános Nyomtatványkitöltő Programmal, ügyfélkapus azonosító és jelszó segítségével. A nyomtatvány letöltéséhez és a folyamat leírásához az alábbi címen lehet tájékozódni: http://anyk.nebih.gov.hu/GazdalkodasiNaplo A gazdálkodási napló benyújtásának elmaradása esetén a támogatás csökken. Amennyiben a leadáshoz segítségre van szüksége, keresse Fekete Éva falugazdászt a 06-70-489-3956-os telefonszámon vagy a fekete.eva@nak.hu e-mail-címen!

Ecset és objektív - kiállításmegnyitó

Ecset és objektív címmel nyílik meg Huszár Boglárka festő- és fotóművész kiállítása 2018. janur 21-én, vasárnap 15 órától Ózdon, a Civil Ház dísztermében (Ózd, Árpád vezér út 29.). A killítást  Pappné Szalka Magdolna, az Ózdi Művelődési Intézmények igazgatója nyitja meg. A megnyitón Szurasenkó Dávid (blockflöte) és Balázs Adrienne (zongora) közreműködik. A tárlat 2018. február 9-ig munkanapokon 8 és 18 óra között megtekinthető. A megnyitó plakátja ide kattintva megtekinthető.

Hulladéknaptár 2018-ra

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató NKft. összeállította a 2018. évi hulladéknaptárát Arló Nagyközségre is. A táblázat tartalmazza, hogy a szelektív hulladékgyűjtés keretében mely napokon szállítják el a kommunális, a szelektív, a zöld- és az üveghulladékot Arlóból. A 2018. évi hulladéknaptár ide kattintva letölthető (pdf).

Így gyűjtik a kidobott karácsonyfákat

A BMH Nonprofit Kft. a kidobott fenyőfák, karácsonyfák gyűjtését 2018. január 9-én és január 16-án, a vegyes hulladék gyűjtési napon végzi.
A fenyőfákat az edények mellé kell kihelyezni úgy, hogy a közlekedést, illetve a gyalogosforgalmat ne akadályozzák!

Napirenden a vagyongazdálkodás

Többek között a 2018. és 2022. közötti, középtávú vagyongazdálkodási tervről, az önkormányzat 2018. évi munkatervéről, a konyha és a közösségi ház bérbeadásáról, valamint az Arlói Polgárőr Egyesület támogatásáról térgyal soron következő ülésén, 2017. szeptember 15-én, pénteken 14 órától a Községházán az arlói képviselő-testület.

Az ülés meghívója ide kattintva letölthető (pdf).

Napirenden a közfoglalkoztatás

Többek között a 2017. évi közfoglalkoztatás tapasztalatairól, az ASZAK szakmai programjának módosításáról, valamint a Bursa Hungarica Ösztöndíj és az Arany János Tehetséggondozó Program pályázatairól dönt egerszalóki kihelyezett ülésén, november 24-én az arlói képviselő.testület. Az ülés meghívója ide kattintva letölthető (pdf).

Védelem a fagy ellen

Az ÉRV ZRT. felhívja a lakosság figyelmét a vízvezetékek és az ivóvízmérők fagy elleni védelmére. Ha a közkifolyó elfagyott, tilos azt tűzzel, gázlánggal vagy egyéb, hasonló módon kiolvasztani. Tilos a közkifolyóra tömlőt csatlakoztatni, illetve tömlőn keresztül tölteni kannákat. Probléma esetén az ÉRV központi diszpécserszolgálatának 0-tól 24 óráig hívható telefonszáma: +36 48 514-550.

Napirenden a bérlakások és a temetők

Többek között az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről szóló önkormányzati rendelet módosításáról, valamint a temetőkről és temetkezési tevékenységről szóló rendelet módosításáról tárgyal soron következő ülésén, 2017. október 27-én 14 órától az arlói képviselő-testület. Az Arlói Polgármesteri Hivatalban megtartandó ülésen a képviselők várhatóan döntenek az Idősek Tanácsának megalakulásáról is. Az ülés meghívója ide kattintva letölthető (pdf).

Megemlékezés október 23-án

Arló Nagyközség Önkormányzata 2017. október 23-án 15 órától a Faluházban tartja ünnepi megemlékezését az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján. Ünnepi beszédet mond: Vámos Istvánné polgármester. A megemlékezésen közreműködik az Arlói Vegyeskar. Az ünnepi megemlékezés koszorúzással zárul az Egyetemes emlékműnél. A rendezvény meghívója ide kattintva letölthető (pdf).

Változás a szemétszállításban

Arlóban a szemétszállítás 2017. október 24., kedd helyett október 25-én, szerdán lesz. Az önkormányzat kéri a lakókat, hogy a hulladékgyűjtő edényeket - a kommunális és a szelektív hulladékot - a megszokott helyre legkésőbb reggel 6 óráig szíveskedjenek kihelyezni.

Bursa Hungarica: november 7-ig pályázható!

Arló Nagyközség Önkormányzata az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködve ebben az évben is kiírta a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatot a felsőoktatásban már tanuló, illetve a felsőoktatásban a tanulmányaikat most kezdő hallgatók számára. A pályázat rögzítésének és az önkormányzathoz történő benyújtásának határideje mindkét kör számára 2017. november 7.
 

"A" típusú pályázati kiírás felsőoktatási hallgatók számára a 2017/2018. tanév második és a 2018/2019. tanév első félévére vonatkozóan (pdf)


"B" típusú pályázati kiírás felsőoktatási tanulmányokat kezdeni kívánó fiatalok számára a 2018. évre (pdf)

Ebzárlat és legeltetési tilalom

A vörös rókák veszettség elleni orális immunizálása (a csalétek vakcina kiszórása) miatt Arló közigazgatási területén a vakcinázás megkezdésétől, 2017. október 4-től 21 napon át, 2017. október 25-ig ebzárlat és legeltetési tilalom lesz érvényben. Az ebzárlat ideje alatt a tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek. Kutyát a tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni. A település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni. Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a katasztrófa-mentő ebek, a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére, mentesek a fentiekben foglalt korlátozás alól. Az ebzárlat alatt befogott, kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzáríat időtartamára. Az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható. További részletek itt és itt (pdf).

Katonákat toboroznak Ózdon

A Magyar Honvédség az Ózdi Járási Hivatallal, valamint az önkormányzattal karöltve rendezni meg „Mission” elnevezésű katonai toborzónapját 2017. szeptember 29-én, pénteken, Ózd központjában, a Vasvár úti nagy parkolóban, ahol egyéni fegyverzettel, harcjárművel, gépjárműtechnikai eszközökkel és lövészettel várják az érdeklődőket. A honvédség átalakítja, és megújítja önkéntes tartalékos rendszerét, amelynek egyik elemeként a helyi közösségekre építve hoz létre egy új szolgálati formát. A helyszínre kilátogatók részletes információkat tudhatnak meg a későbbi szakmai előrelépés lehetőségéről, valamint a felvételi követelményekről is. Akik vállalják a feltételeket, azok területvédelmi tartalékos katonaként a saját járásukban erősíthetik Magyarország védelmét.

Lakossági fórum és egyeztetés a településképről

Az Arlói Önkormányzat megindította az előzetes tájékoztatási szakaszát a Településképi Arculati Kézikönyv és a Településképi rendelet pertnerségi egyeztetésének. A készülő Településképi Arculati Kézikönyvvel és Településképi rendelettel kapcsolatban a partnerek – a óközség lakossága és az arlói ingatlantulajdonosok; a település területén működő érdekképviseleti szervek és civil szervezetek; a település területén ingatlannal, székhellyel vagy telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezetek; valamint a település területén működő vallási közösségek – 2017. szeptember 12-től október 3-ig javaslatot, észrevételt tehetnek és véleményt nyilváníthatnak. A partnerségi egyeztetés részeként az Önkormányzat lakossági fórumot is szervezó 2017. szeptember 21-én, csütörtökön 15 órától a Faluházban (3663 Arló, Ady Endre út 160.). Javaslatot, észrevételt tenni a lakossági fórumon szóban, vagy azt követően – 2017. szeptember 29-ig – a polgármesterhez címzett, írásban benyújtott, szövegszerű, indoklással ellátott véleményben lehet. A partnerségi egyeztetéssel kapcsolatos hirdetmény ide kattintva letölthető (pdf).

Zárlat a méhek nyúlós költésrothadása miatt

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Edelényi Járási Hivatal élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya 2017. augusztus 31. naptól Arló, Ózd, Járdánháza és Borsodszentgyörgy községek közigazgatási területére zárlatot rendelt el a mézelő méhek nyúlós költésrothadása miatt. A zárlat ideje alatt: a méhcsaládokat, méhészeti felszereléseket a fent nevezett területről el, és oda beszállítani tilos! A beteg méhcsaládokat és a fertőzést közvetítő tárgyakat meg kell semmisíteni! A lezárt területen méhészeti kiállítást tartani nem szabad! A zárlat alatt álló valamennyi méhészet méhcsaládját – nyúlós költésrothadásra irányulóan – a hatósági állatorvosnak vagy a méhegészségügyi felelősnek meg kell vizsgálni!

Falubejárás, költségvetés, szociális tűzifa

Falubejárással kezdi munkáját soron következő ülésén - 2017. augusztus 18-án, pénteken 14 órától - az arlói képviselő-testület. A bejárást követően, már a polgármesteri hivatalban többek között a 2017. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet módosításáról, az ASZAK szociális étkeztetéssel kapcsolatos szakmai programjának felülvizsgálatáról és a szociális tüzelőanyag-pályázatáról tárgyalnak majd a képviselők. Az ülés meghívója ide kattintva letölthető (pdf).

Hazaváró 2017 - színes programokkal

 

Idén is színes kulturális és zenés programokkal, és kiváló arlói laskával várja a hazalátogatókat a IV. Hazaváró Ünnep 2017. augusztus 26-án a Suvadás Ligetben. A programokra ismételten szeretettel várjuk az érkezőket - mondta Vámos Istvánné polgármester.

Délelőtt 11 órától, Vámos Istvánné polgármester és Ríz Gábor országgyűlési képviselő köszöntőjét követően a Domaházi Hagyományőrző Egyesület, az Arlói Vegyeskar és az Arlói Színjátszókör műsorát tekintheti meg a nagyérdemű. Délután 14 órától a Rozmaring Népdalkör és a Csillagfürt Néptáncsoport hagyományőrző műsora várja a vendégeket, majd Murányi László osztja meg arlói emlékeit a közönséggel. A könnyedebb szórakozásé lesz a színpad 15 órától: elsőként a Csillag születik című tehetségkutató műsorból, A Dal című vetélkedőből és a Sztárban sztárból is ismert, három arany- és egy platinalemezes férfi szoprán, Vásáry André élőzenés műsorát láthatja-hallhatja a Hazaváró Ünnep közönsége. Ezt követően karibi és brazil dallamok pezsdítik a hangulatot egy zenés-táncos kongashow-val. 17 órától pedig egy arlói kötődésű, ózdi rockzenekar, a Fallen Seasons mutatkozik be a Suvadás Liget színpadán. A zenekar - melynek énekesnője Vámos Fruzsina, az Arlói Vegyeskar karvezetője - klasszikus hazai és külföldi rockdalokkal örvendezteti meg a publikumot.

 

A Hazaváró meghívója és részletes programja ide kattintva letölthető (pdf).

A tavalyi, III. Hazaváróról szóló beszámoló ide kattintva olvasható.

Elektronikus ügyintézés, kitüntetések...

A többi között az Arlói Tengerszem Óvoda beszámolóját, az ASZAK vezetőjének illetményemelését, az elektronikus ügyintézés megvalósításának ütemtervét tárgyalja meg soron következő ülésén, 2017. június 30-án, pénteken 14 órától a Polgármesteri Hivatalban Arló Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete. A képviselők emellett kitüntetések adományozásáról is döntenek.

A testületi ülés meghívója ide kattintva letölthető (pdf).

Mikor, miért és hogyan hívjuk a 112-t?

Az elmúlt három évben a magyarországi segélyhívó számokra összesen 14 és félmillió telefonhívás érkezett. E hívások közül nem egészen 3 millió volt a valós segélyhívások száma, és majdnem 10 millió volt az olyan hívás, ami nem igényelt semmiféle intézkedést a mentők, a rendőrség vagy a katasztrófavédelem részéről. Annak érdekében, hogy e felesleges hívások számát csökkenteni lehessen, a rendőrség készített egy tájékoztatót a 112-es segélyhívó szám helyes használatáról.
A dokumentum ide kattintva letölthető (pdf).

Országjárás 2017 - Nemzeti Konzultáció

Dr. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász lesz az Országjárás - 2017 rendezvénysorozat ózdi fórumának vendége 2017. május 12-én, pénteken 17 órától a MANDA Digitális Erőmű épületében (3600 Ózd, Gyár út).

A rendezvény meghívója ide kattintva letölthető (pdf).

Változás a szemétszállításban

Arlóban a szemétszállítás 2017. május 2., kedd helyett május 3-án, szerdán lesz. Az önkormányzat kéri a lakókat, hogy a hulladékgyűjtő edényeket - csak a kommunális hulladékot - a megszokott helyre legkésőbb reggel 6 óráig szíveskedjenek kihelyezni.

A közbiztonság lesz a téma

Többek között a közbiztonsággal kapcsolatos beszámolót, az éves ellenőrzési jelentést, valamint az önkormányzat és intézményei 2016. évi zárszámadását tárgyalja meg Arló Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete soron következő ülésén, 2017. április 28-án, pénteken 14 órától az Arlói Polgármesteri Hivatalban. Az ülés meghívója ide kattintva letölthető (pdf).
 

Mesterecset - rajz- ás fotópályázat gyerekeknek

Immár harmadik alkalommal hirdette meg a Magyar Államkincstár a Mesterecset című, országos rajz- és fotópályázatot 6-18 év közötti gyermekek részére. A rajzpályázat témája: Forintokat gyűjtögetek - a jövőmbe befektetek, ide a 6-9 éves és a 10-14 éves korosztálytól várnak alkotásokat. A fotópályázat témája: Mert megtakarítani érdemes! Erre 15-18 éves fiatalok küldhetik be a pályaműveket. Beküldési határidő: 2017. június 15., az eredményhirdetést pedig 2017. augusztus 25-én tartják. A pályázatról további részletek a Magyar Államkincstár oldalán, ide kattintva olvashatók.

A kémények állapotának felülvizsgálatáról

A kéményseprő-ipari tevékenységről szóló 2015. évi CCXI. törvényben és a kéményseprő-ipari tevékenység ellátásának szakmai szabályairól szóló 21/2016. (VI.9.) BM rendeletben meghatározott közfeladat elvégzése érdekében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ, mint kéményseprő ipari szerv a 2017. évi kéményseprő ipari sormunka ütemterveit megyei bontásban elkészítette. Az ütemterv Arlóban 2017. augusztus 1-től 31-ig várható. Fontos, hogy a sormunka megkezdése előtt ki-ki a saját érdekében vizsgálja meg a kéményei állapotát, és ha rossz állapotúak, végezze vagy végeztesse el a szükséges felújítási munkákat! Ha ugyanis a kéményseprő rendeli el a munkálatok elvégzését, azt már csak külön díjfizetés ellenében tudják elvégezni.

Napirenden az idősek nappali ellátása

A többi között az idősek nappali ellátását célzó szakmai programról, a Polgármesteri Hivatal és az ASZAK szervezeti és működési szabályzatáról, a szociális rendelet módosításáról és gépjárművek vásárlásáról tárgyal soron következő ülésén, 2017. március 31-én, pénteken 14 órától az arlói képviselő-testület. Az ülés kapcsán véleményezhető rendelet-tervezetek ide kattintva elérhetőek. Az ülést követően, az órától a testület közmeghallgatást tart a Faluházban. Az ülés meghívója ide kattintva letölthető (pdf).

Veszettség elleni védekezés és ebzárlat

Veszettség vírusát mutatták ki a napokban a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bekecsen egy elhullott kecskében és gidájában, ezért helyi veszettség elleni vakcinázási kampányokat indít a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Arlóban a helyi vakcinázási kampány 2017. április 5. és 10. között lesz. A kampány megkezdésétől számítva 21 napig ebzárlat van érvényben, az ebeket megkötve vagy zárva kell tartani, és csak pórázon szabad közterületre vinni. A részletes tudnivalók ide kattintva letölthetőek (pdf).