Hírarchívum

Az alábbiakban Arló Nagyközség Önkormányzatának és intézményeinek aktuális híreit, információit találja meg a látogató.

Közmeghallgatás lesz a Faluházban

Arló Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete 2017. március 31-én, pénteken 16 órától közmeghallgatást tart a Faluházban. Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Eboltás Arlóban március 14-én

Arlóban az ebek szervezett veszettség elleni védőoltása 2017. március 14-én, kedden 8 és 10 óra között történik a Széchenyi-utca és a Kossuth utca közötti utcaszakaszon (az általános iskolánál a szelektív hulladékgyűjtők mellett). Az oltás ára 4.000.- Ft / eb, a chipelés díja 3.500.- Ft / eb. Chippel el nem látott ebet nem lehet oltani, az oltás elmulasztása pedig bírsággal jár. Az eboltás már csak azért is fontos, mert a megyében megjelentek a veszettséggel fertőzött rókák, ezért az oltás minden ebtulajdonosnak saját érdeke!

Országos tűzgyújtási tilalmat rendeltek el 

A földművelésügyi miniszter 2017. március 3-án átmeneti időre, általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el az erdőkben. Magyarország erdeiben számos helyen fokozott tűzveszély alakult ki az erősödő nappali felmelegedés, valamint a szeles és csapadékmentes időjárásnak köszönhetően, ezért a földművelésügyi miniszter az erdőkre és fásításokra, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre, 2017. március 3-tól átmeneti időszakra vonatkozóan általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el. Az országos tűzgyújtási tilalom elrendeléséről szóló határozat ide kattintva érhető el (pdf).

Megkapta az engedélyt a 25-ös főút

Megkapta a megyei kormányhivataltól a környezetvédelmi engedélyt a 25. számú főút Ózd és a megyehatár közötti, Arlót is érintő szakaszának fejlesztése. A beruházás részleteit is tartalmazó környezetvédelmi engedély pdf formátumban, ide kattintva letölthető.

Tüdőszűrés Arlóban - 40 év felett mindenkinek ajánlott és évente egyszer ingyenes

Tüdőszűrést szervez Arlóban február 27. és március 3. között a miskolci Semmelweis Kórház kórszerű szűrőbusza. A szűrés 40 éves kor felett évente egyszer ajánlott és ingyenes, 40 éves kor alatt pedig 1700 forintba kerül. A tüdőszűrés ma is a TBC és a tüdőrák korai felfedezésének a leghatékonyabb módszere. A felhívás ide kattintva letölthető (pdf).

Napirenden a szociális rendelet és a költségvetés

Többek között az önkormányzat és intézményei 2017. évi költségvetéséről, a szociális rendelet módosításáról, a civil szervezetek támogatásáról, az ASZAK térítési díjainak felülvizsgálatáról, valamint az iskolaépület visszavételéről tárgyal soron következő ülésén, 2017. február 24-én, pénteken 14 órától a Községházán az arlói képviselő-testület. Az új szociális rendelet tervezete ide kattintva olvasható, az ülés meghívója pedig ide kattintva letölthető (pdf).

Közmeghallgatás a városházán: fejlesztik a főutat Bátonyterenyétől Ózdig

A Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. a 23. és a 25. számú főutak Bátonyterenye és Ózd közötti szakaszának kétszer két sávossá fejlesztését, valamint a belterületi átkelő szakaszok és a lehetséges elkerülő szakaszok kétszer egy sávos felújítását tervezi, többek között Arlót és a környező településeket is érintve. A beruházás környezeti hatásvizsgálata elindult. Ennek részeként 2017. február 16-án, csütörtökön 14 órától az Ózdi Városháza nagy tanácskozótermében (3600 Ózd, Városház tér 1., új épület II. emelet) közmeghallgatást tartanak. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal ezzel kapcsolatos közleménye ide kattintva letölthető (pdf). A korábban február 13-ára Pétervásárára meghirdetett közmeghallgatást egy későbbi időpontban tartják meg.

Önkormányzati támogatás a civil szervezeteknek

Közzétette az Arlói Önkormányzat a civil szervezetek 2017. évi önkormányzati költségvetési támogatásának igényléséhez szükséges adatlapot. 

A dokumentum letölthető a honlapunkon (doc)

A közkutak helyes használata télen

A téli időszakban a fagyásveszély miatt nagyon nem mindegy, hogyan használjuk a közkutakat. Az ÉRV Zrt. tájékoztatójából kiderül, hogy mi is a helyes használata e berendezéseknek.

A tájékoztató ide kattintva letölthető (pdf)

A költségvetésről is dönt a testület

Többek között az önkormányzat 2017. évi költségvetéséről, a képviselők tiszteletdíjáról, a községben működő civil szervezetek beszámolóiról és a támogatásukra kiírandó pályázatról tárgyal soron következő ülésén, 2017. január 27-én, pénteken 14 óra 30 perctől a Polgármesteri Hivatalban az arlói képviselő-testület. 

A képviselő-testületi ülés meghívója (pdf)
A képviselők tiszteletdíjáról szóló rendelet tervezete (pdf)

Magyarország határában a sertéspestis!

Afrikai sertéspestis vírusát mutatták ki Magyarországhoz közel, a kárpátaljai Nagyszőlősön. A betegség az emberre nézve nem, ugyanakkor a sertésekre, vaddisznókra rendkívül veszélyes, nem gyógyítható. Hazánkban eddig még sohasem jelent meg a vírus, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívja az állattartók, a vadászok és a lakosság figyelmét a megelőzés fontosságára.

A NÉBIH tájékoztatója ide kattintva letölthető. (pdf)

Előzzük meg a vízvezetékek, vízórák fagyását!

Az éjszakai fagyok beköszöntével érdemes idejében megtennünk a szükséges óvintézkedéseket, hogy elkerüljük a hideg hatására bekövetkező ivóvízmérő-meghibásodás helyreállításának, illetve a vízelfolyás miatt jelentkező magasabb vízdíjszámlának a költségeit. 

Az ÉRV Zrt. tájékoztatója ide kattintva letölthető. (pdf)

Az építési szabályzatról tárgyalnak

Többek között a helyi építési szabályzatról szóló rendeletről, a képviselő-testület 2017. évi munkatervéről, az ASZAK-konyha éttermének bérbeadásáról, valamint az Állami Számvevőszék által végzett ellenőrzésről készült jelentésről tárgyal soron következő ülésén - 2016. december 16-án, pénteken 14 órától - az arlói képviselő-testület. 

Az ülés meghívója ide kattintva letölthető (pdf).

Napirenden a szociális rendelet és a térítési díjak

Többek között a 2017. évi költségvetési koncepcióról, a foglalkoztatási tapasztalatokról, az ASZAK térítési díjairól és kedvezményeiről, a szociális rendelet módosításáról és az Arany János Tehetséggondozó Programról tárgyal soron következő ülésén, 2016. november 25-én az arlói képviselő-testület.

Az ülés meghívója ide kattintva letölthető (pdf). 

Álláspályázat pénzügyi ügyintézői munkakörre

Az Arlói Polgármesteri Hivatal a "Közszolgálati tisztviselőkről szóló" 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet a hivatal pénzügyi ügyintézői munkakörének betöltésére. A közszolgálati jogviszony időtartama, határozatlan idejű, a foglalkoztatás jellege pedig teljes munkaidős. A pályázat benyújtásának határideje: 2016. december 5. 
 

A pályázati felhívás ide kattintva letölthető (pdf).

Bursa Hungarica: módosított határidő!

Ezúton tájékoztatjuk az érintetteket, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának döntése értelmében a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2017. évi fordulójában a pályázat beadási határidő és az önkormányzati döntési határidő is meghosszabbításra került. Új határidők: A pályázatok benyújtásának módosított határideje: 2016. november 15. 23:59

A települési önkormányzati döntés módosított határideje: 2016. december 15. 23:59

A módosított pályázati dokumentumok az alábbi linken elérhetőek: www.emet.gov.hu

A csatlakozott önkormányzatok a módosított határidőket veszik figyelembe a pályázatok befogadása során. Az önkormányzati döntésekre csak a beadási határidőt követően kerülhet sor, biztosítva a pályázatok beadását.

"A" típusú pályázati kiírás felsőoktatási hallgatók számára a 2016/2017. tanév második és a 2017/2018. tanév első félévére vonatkozóan (pdf)

"B" típusú pályázati kiírás felsőoktatási tanulmányokat kezdeni kívánó fiatalok számára a 2017. évre (pdf)

Napirenden az szmsz és a fogorvosi rendelő

Többek között a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról, a szociális szakmai munka eredményességéről, a szociális szolgáltatásszervezési koncepció felülvizsgálatáról, valamint a fogorvosi rendelő használatának rendezéséről tárgyal soron következő ülésén, 2016. október 28-án, pénteken 14 óra 30 perctől az arlói képviselő-testület. A testületi ülés meghívója ide kattintva letölthető.

Bursa Hungarica: november 8-ig pályázható!

Arló Nagyközség Önkormányzata az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködve ebben az évben is kiírta a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatot a felsőoktatásban már tanuló, illetve a felsőoktatásban a tanulmányaikat most kezdő hallgatók számára. A pályázat rögzítésének és az önkormányzathoz történő benyújtásának határideje mindkét kör számára 2016. november 8. A felhívások letölthetőek a honlapunkon.
 

"A" típusú pályázati kiírás felsőoktatási hallgatók számára a 2016/2017. tanév második és a 2017/2018. tanév első félévére vonatkozóan (pdf)


"B" típusú pályázati kiírás felsőoktatási tanulmányokat kezdeni kívánó fiatalok számára a 2017. évre (pdf)

Meghívó a szeptember 27-i testületi ülésre

Arló Nagyközség Önkormányzata 2016. szeptember 27-én, kedden 14.00 órától tartja soron következő testületi ülését az Arlói Polgármesteri Hivatalban. Az ülésen a testület többek között a bérleti díjak felülvizsgálatával, a közszolgáltatási hulladékszállítási szerződéssel, a szociális tüzelő programmal, a Bursa Hungarica és a Minden gyermek lakjon jól pályázattal, valamint a TOP-2.1.3-15 Települési környezetvédelmi infrastruktúrahálózat csapadékvíz elvezetés című pályázattal foglalkozik. A testületi ülés meghívója ide kattintva letölthető.

Változik a rendelési idő az I. és a II. körzetben

Változik a rendelési idő 2016. szeptember 12. és 23. között Arlóban, az I. és a II. háziorvosi körzetben egyaránt. E napokon mindkét körzetben Dr. Németh Csilla rendel. A rendelési idő ide kattintva letölthető. Megértésüket kérjük és köszönjük!

kiallitas (4)
kiallitas (1)
kiallitas (4)
kiallitas (8)
kiallitas (5)
kiallitas (6)
kiallitas (7)
kiallitas (3)
IMGA0089
20160507_114552
kiallitas (2)
Kiállításon vett részt Arló a Budai Várban

2016. május 7-8-án rendezték meg idén tizedszer a Budai Várban a Főszezon ’16 Turisztikai, Gasztronómiai Kiállítást és Vásárt, melyen Arló is részt vett.

A kétnapos rendezvényen bemutattuk a település turisztikai látványosságait, az érdeklődők kóstolhatták különleges ételeinket, mint a laska, a különböző ízesítésű töklekvár, a csicsókából készült sztrapacska és fasírt, vagy az arlói találmány, az "arlói szushi".

A kiállítás színpadán fellépett és nagy sikert aratott az Arlói Néptánccsoport is.

Az itt készült film és a képek önmagukért beszélnek.

 

Hazaváró Arlóban

Nagy sikerrel zajlott a 2016. év talán legjelentősebb rendezvénye, a Hazaváró 2016.

Az időjárás is a kegyeibe fogadta a rendezvényt, több százan látogattak ki a Suvadás ligetbe, hogy ismét megkóstolják a laskát, szórakozzanak a színpadon egymást váltó profi és amatőr művészek előadásán, vagy csak gyönyörködjenek a táj szépségében. Ezúttal ais voltak határon túli vendégek, Székelyföldről Korond településről és a Felvidékről Beretke községből érkezett küldöttség Giczei Anna és Katona Mihály polgármesterek vezetésével.

Ide kattintva nagyon sok fotót, itt pedig a rendezvényen készült videófelvétel első részét, itt a második részt láthatják.

Rendszeresen tart fogadóórát a Körzeti megbízott
Időpont itt
 
A tóparti ingatlantulajdonosok az alábbi levelet kapták Arló polgármesterétől
 Itt olvasható, letölthető
 
A hulladékgazdálkodásban történt változásokról Arlóban

 Itt olvasható, letölthető

 

Az arlói képviselő-testület új szociális rendelete

 Itt olvasható, letölthető

Átadták a Kézművesházat

Oktatási, alkotási és bemutatkozási lehetőséget is biztosít a december 15-én Arlóban átadott Kézművesház, amely egyben a település stratégiai jelentőségű útvonalának rehabilitációját is szolgálja. Az épület ugyanis az egyedülállóan szép, suvadással keletkezett tóhoz vezető úton áll.

A kulcsot Nagy Tiborné, az Arlói Közéletért és Kultúráért Egyesület elnöke vette át Vámos Istvánné dr. polgármestertől, és megígérte, hogy a létesítmény nem csupán egy üres intézményi épület, hanem élettel teli alkotóház lesz.

Új harangláb a temetőben

Haranglábat adományozott Arló Nagyközségnek, egy Arlóban működő baráti társaság, a 12 fős Gondolatkör. A haranglábat az egyik tag, Kocska Tamás készítette a tagság által vásárolt anyagokból.

Nem ez az első közösségi tevékenysége a kis társaságnak, mert 2011. augusztusában 2 db rovástáblát állítottak a települést átszelő 25-ös főút mellet, Arló két bejáratánál, illetve az egyik tag a Tájházban lévő tűzhely hulladékhőjét hasznosítandó, ötletes sütőt alkotott.
A harangláb beton alapjának elkészítésében - ásás, betonozás - ,illetve a mintegy 4 méter magas műtárgy felállításában a helyi közcélú munkások segítettek.

A haranglábat 2014. november 14-én Sípos Zoltán plébános atya szentelte fel.

HAZAVÁRÓ - képek a Laskafesztiválról

 

Képes összefoglaló a 2015. évi HAZAVÁRÓ rendezvényről,

benne a IV. Laskafesztivál.

 

Magyarország beköltözött a WestEndbe

Összekapcsolódik a múlt, a jelen és a jövő – formabontó és lenyűgöző kiállítás nyílt hazánk településének címereiből Budapesten, a WestEnd City Centerben

február 20-án.

Május 11-én Arló is bemutatkozott, az itt készült filmet a május 22-ei Falutévé adásban és a honlap falutévé oldalán láthatják az érdeklődők.

Telefon: +36 48 544 000; Fax: +36 48 544-540

Itt vagyunk: 3663 Arló, Ady Endre út 162.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now